Privatekonomi – På schema snart?

euro

Ett ämne som borde ha införts i skolan för länge sedan är privatekonomi. Det är det många som tycker och något som skribenter i ekonomitidningen Privata Affärer flera gånger lyfter upp. Orsaken handlar främst om att många unga inte har någon grundläggande syn på sin ekonomi. De pengar som kommer in – går ut. Och inte sällan går det ut ännu mer vilket slutar i onödiga och extremt dyra lånelösningar. Allt för att köpa en sak man inte egentligen behöver köpa exakt nu.

Men ekonomi ingår ju i samhällskunskapen? Jo, det är sant. Men det är extremt stor skillnad på om ett ämne ingår i ett annat. Eller om det står på egna ben. Matte ingår i naturvetenskapen och fysiken också. Men man har matte som ett enskilt ämne för att det är basen för så mycket. Detsamma skulle man kunna säga om privatekonomi. Det är grunden att stå på för att gå vidare i livet. Ett litet misstag förstör privatekonomin under många år. Det är bara att fråga de som fått en betalningsanmärkning om det.

Ämnet skulle kunna hålla sig väldigt basic, Man behöver inte kunna vad en balansrapport eller vad en godkänd revisor är (undrar du så finns info vid länken). Men det handlar om att undervisa och få ungdomarna att ha kunskap om det som många vuxna ser som självklara saker. Jag som driver denna webbplats har själv haft sommarjobbare hos mig. Sommarjobbare som haft A i de flesta ämnena och som då gick på naturvetenskapliga linjen på gymnasiet. Matten var det alltså aldrig några problem med. Men när jag pratade om skatter och avgifter på lönen så var det stora frågetecken. Hur ska en person som inte har kunskap om skatter kunna veta hur man håller sig från svartjobb?

Stora delar av samhället har uppmärksammat detta problem. Aktiespararna har en underavdelning som heter ungaaktiesparare, det har skapats en ekonomiportal som heter Ungafakta och bland annat Dagens Nyheter har skrivit artiklar som belyser problemet. Senast i mars 2016 publicerades artikeln ”Unga har dålig koll på privatekonomin”. Kanske dags för skolverket att se på utvecklingen och ge barnen den kunskap de behöver främst.